Berichten in de media over Bravecto | Blog

Berichten in de media over Bravecto

Geschreven op 20-10-2016

Op dit moment verschijnen er veel verontrustende berichten op social media over de veiligheid van het antivlooien en antiteken middel Bravecto.

Laten we voorop stellen dat u, in de bescherming van uw huisdier moet kiezen voor een middel of manier waar u vertrouwen in heeft en dat er veel verschillende manieren en middelen zijn.

Maar omdat we veel vragen over de veiligheid van Bravecto krijgen en de informatie en angst op social media niet strookt bij de wetenschappelijke informatie over het product en de ervaringen die wij en collega dierenartsen met Bravecto hebben voelen we ons genoodzaakt op de situatie te reageren.

Bravecto is een nieuw product, het is in februari 2014 in 60 landen geregistreerd en vervolgens op de markt gebracht. Maar dat neemt niet weg dat er veel over bekend is. Om een diergeneesmiddel Europees op de markt te mogen brengen moet het geregistreerd worden bij het European Medicines Agency (EMA) en in Nederland bij het Centraal Bureau Geneesmiddelen (CBG-MeB). Deze overheidsorganen nemen de gezondheid voor mens en dier heel serieus en een registratie wordt niet zomaar afgegeven. Er moeten een hele hoop onderzoeken en veiligheidsstudies gebeuren alvorens er tot goedkeuring wordt over gegaan.

Bravecto is een middel dat bij de registratie zeer veilig is gebleken en de bijwerkingen worden als “zeer zeldzaam” dat wil zeggen “meer dan 1 maar minder dan 10 op de 10.000 gebruikers” gecategoriseerd. Bijwerkingen die beschreven zijn: gastrointestinale; zoals braken en diarree van voorbijgaande aard, speekselvloed en gebrek aan eetlust van voorbijgaande aard.

Op het moment dat een diergeneesmiddel op de markt komt wordt ook de distributie vast gelegd en zo mag Bravecto alleen door dierenartsen worden gedistribueerd. Als er door eigenaren een bijwerking aan de dierenarts wordt gemeld worden deze doorgegeven aan de EMA of CBG en zo blijft er controle op het diergeneesmiddel.

Inmiddels zijn er 30 miljoen dieren behandeld met Bravecto en de veiligheidsclassificatie is nog niet aangepast.  

Wij schrijven Bravecto voor sinds  het voorjaar van 2015, eerst terughoudend en nu (omdat er veel vraag naar is) op grote schaal. Wij hebben maar 2 honden met 3 bijwerkingen gemeld gekregen; braken, diarree en speekselvloed. En, niet geheel onbelangrijk, de reacties van de eigenaren zijn overwegend positief. Wij hebben ook dagelijks contact met veel collega dierenartsen en met dank aan de huidige berichten op social media, is ook onder de collega’s de Bravecto het gesprek van de dag, maar ook onze collega’s hebben geen redenen om te twijfelen aan de veiligheid van Bravecto.

Wij kunnen alleen maar hopen dat een ieder die een verband merkt tussen problemen bij zijn of haar huisdier en Bravecto deze ook aan ons laat weten zodat wij de bijwerkingen kunnen melden en duidelijkheid blijven houden over de ervaringen met Bravecto.

Als iedereen bijwerkingen van medicijnen bij dezelfde instanties meld dan weten we zeker dat we ons in de kennis over diergeneesmiddelen niet laten leiden door anekdotes.

Waar komen deze verhalen dan vandaan? Zover wij het kunnen achterhalen met behulp van de fabrikant en collega dierenartsen. Ligt er vooral veel onverwerkt verdriet ten grondslag aan deze uitlating. Voor alsnog zijn er geen sectie- of onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat deze verhalen gebaseerd zijn op feiten.

Wij willen de beste zorg voor uw huisdier en op het moment dat blijkt dat Bravecto of welk middel dan ook, niet de beste zorg voor uw dier is zullen we het ook zeker niet meer adviseren. Maar vooralsnog hebben wij geen reden om aan de veiligheid van Bravecto te twijfelen. Wij hebben nog alle vertrouwen in de veiligheid van Bravecto. Maar zullen zeker de informatie, onbevooroordeeld, op de voet blijven volgen.

Heeft u bijwerkingen van Bravecto, of elk ander diergeneesmiddel gezien wat u nog niet aan ons heeft gemeld, laat ons ze dan svp alsnog weten. Dan kunnen wij ze ook doorgeven aan de juiste instanties.

Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

 

Comments

There are no comments

Post a comment